24.februar 2022 angrep Putin Ukraina og ukrainere. 24.juni 2023 angriper Putin egne innbyggere. Er dette starten på slutten for Putin?

Slik som 24. februar 2022 er blitt en historisk dato, blir også 24.juni 2023 en slik dato.

I dag har Putin startet jakten på egne landsmenn. Etter at hans egen forbundsfelle Jevgenij Prigozjin som leder av Wagner-gruppen nå har valgt å forlate Ukraina og marsjere mot Moskva, er han blitt fiende nr. 1 for Putin.

Jevgenij Prigozjin fikk tilnavnet “Putins kokk” fordi han fikk store fordeler som oligark. Han fikk enerett til matvarekjeder og restauranter. Der serverte han dyre middager til Putin og andre oligarker som nøt godt av det gammel-kommunistiske fellesskapet som forsynte seg av statlige eiendommer, bedrifter, bergverk, olje- og gass og finans.

I løpet av natt til i dag har Wagner-gruppen overtatt en militærbase ved millionbyen Rostov-na-Duno. Derfra flytter de seg langs motorveier nordover i retning Moskva.

Situasjonen er uhyre dramatisk.Russlands president Putin har nettopp holdt en tale på de statsstyrte TV-stasjoner. Der hevdet han naturligvis at Wagner-gruppen nå er en “kriminell bande” som utgjør en fare for det russiske folk. Putin oppfordret Wagner-soldatene om å forlate Prigozjin. De vil deretter bli “behandlet på beste måte”.

Putin har malt seg inn i et hjørne. Han og Prigozjin har begge hevdet at Kyiv var styrt av nazister. Også de visste at de to partiene som har flertallet i det ukrainske folkevalgte parlamentet og står bak Zelenskyj er begge medlemmer av medlemsorganisasjonen for liberale parti i Europa – ALDE.

Prigozjin har likevel erkjent at Putins krigføring er basert på tsar-tenkning og ønske om å en stor statsleder. Derfor har han reagert på den manglende støtten fra den russiske forsvarsledelsen ved forsvarsminister Sergej Sjojgu og forsvarssjef Valerij Gerasimov , og tapet av bortimot 200 0000 russiske soldater som enten er skadd eller drept.

Fredag 23.juni kom Prigosjin med sterke påstander om at krigen i Ukraina er basert på løgner og er unødvendig!Putin er derfor desperat nå. Han har lagt hele sin prestisje i å gjøre Ukraina til en del av Russland. Putins påstand om at det er USA og Vest-Europa som har en masterplan om å “angripe og knuse Russland”, har selvsagt ingen rot i virkeligheten. Men i likhet med andre autoritære ledere, er slike mentale utfordringer en fare for omgivelsene. Minst 10 000 ukrainere har hittil blitt drept av missiler sendt mot sivile mål.

Hva vil skje de neste timer og dager?

Det er selvsagt vanskelig å spå. Likevel kan man se noen mulige utfall av Wagnergruppens opprør:

1: Det russiske forsvaret settes inn med full tyngde (fly og bakkestyrker), dreper Prigozjin og avvæpner de øvrige. Dette vil skape enda mer usikkerhet internt i Russland, men også redusere moralen blant de russiske styrker i Øst-Ukraina.

2. Putin sender en mellommann for å møte Prigozjin, inviterer til forsoning, avsetter deler av forsvarsledelsen og håper på ny frisk i Ukraina. Putin sjøl vil nok unngå å bli direkte involvert i en avtale, og det kan ta tid før han gjør endringer i forsvarsledelsen. Ellers vil han kun bli oppfattet som svak og ettergivende.

3. Wagner-gruppens mange sympatisører og de mange etterlatte etter drepte fedre og sønner på ukrainsk jord, starter en bevegelse med sikte på at Russland trekker seg ut av Ukraina.

For Putin er nok pkt 2 å foretrekke selv om det også er et prestisjenederlag.En autoritær leder ønsker minst av alt å tape ansikt.

Men sammenholdt mot konsekvensene av 1 og 3, er 2 den eneste måten Putin kan vinne både hjemme og ute.

Fra og med denne lørdags formiddag sitter et helt Europa på nåler.

Det eneste vi vet er at Russlands krig i Ukraina nærmer seg en slutt. Putin kan ikke vinne denne krigen lenger, en krig han sjøl starta i 2014 ved å annektere Krymhalvøya.
Det han gjorde dengang og etterpå, minnet om både Stalins og Hitlers metoder.Vi må heller ikke glemme at i Hvite-Russland sitter president Lukasjenko og teller på knappene.
Han vet at hans tid er over om han tillater Putin å bruke hans land til krigføring i et naboland.

Når mange lands ledere skjelver i buksene, kan noen foreta seg noe irrasjonelt.

I denne stunden er jeg glad for at NATO og de liberale demokrati i Europa står sammen.
Og Norge er styrket ved at Putins handlinger har sendt Finland og Sverige ut av nøytraliteten de har sverget til fram til 2022.

Sammen står liberale demokrati sterkere – for å trygge menneskeverd og sikre FNs menneskerettigheter !

Kan krigen i Ukraina nærme seg en rask slutt nå?
__________________________________________________________________

Andre blogginnlegg om lignende tema:

09.05.2023: Hvorfor er 8. og 9.mai like viktig å markere i Norge som 17.mai ?

05.10.2022: Hitler og Putin sine oppdrag 30.september 1938 og 2022

24.08.2022: SLAVA UKRAINI : Ukrainas nasjonaldag minner oss om hva fascismen og kommunismen har skapt av lidelser i Europa de siste 100 år

08.05.2022: 8.mai er vår frigjørings- og veterandag. Frigjøring fra hva – og ikke minst hvorfor?

24.02.2022: Den 24.februar 2022 kom 9.april på nytt og vekket oss nordmenn


Legg inn en kommentar