3 år siden “plasthvalen” endret nordmenns forståelse for miljøtrusselen, fristet Støre til å bli populist og fikk en tidligere Venstre-velger ned fra gjerdet

I slutten av januar 2017 driver  en gåsenebbhval i fjæra på Vindenes på Sotra.

Den lever, og barmhjertige hjelpere får hvalen ut igjen til sjøs. Den kommer likevel tilbake gang på gang. Hvalen er åpenbart syk og til slutt var det ingen annen utvei enn å avlive den.

Forskere på Universitetsmuseet ble kontaktet: Ønsket de å se nærmere på hvalen?

Og det ville de. De ønsket skjelettet til en slik sjelden hval på våre breddegrader

Hvalen ble slaktet. En av forskerne ba om at også magesekken skulle åpnes og overraskelsen var like  stor som den var skremmende:

Det ble funnet store mengder plast som hadde tilstoppet hvalens fordøyelsessystem slik dette fotoet fra Universitetet i Bergen viser:

Skjermbilde 2020-02-02 kl. 15.33.00

Hvalen ble et svært synlig symbol på plastforurensingen av våre verdenshav, og historien fra Norge gikk verden rundt.

Et halvt etterpå av det valgkamp. Fremsynte politikere hadde allerede startet arbeidet med å legge avgifter på plastposer for å få redusert mengden av disse.

Jeg ble derfor svært overrasket da Jonas Gahr Støre i en TV-debatt valgte å kritisere partier som gjorde noe for å redusere plastforsøplingen.

På grunn av Støres og Vedums populisme valgte jeg som gjerdesittende velger å hoppe ned på “miljø- og fremtidens side”:
https://open-eye-open-mind.com/about/en-tidligere-venstrevelger-ned-fra-gjerdet/

I mars 2019 tok regjeringen med Ola Elvestuen som sterk pådriver  et initiativ til et globalt forpliktende arbeidmot plastforsøpling av verdenhavene. Det er slikt arbeid som vil gi resultater, og møtet i Nairobi støttet opp om dette.

Og i mail i fjor ble det avholdt en FN-konferanse i Geneve. Deltakerne var fra de over 180 landene som har undertegnet Basel-konvensjonen om handel med farlig avfall. Også her var Norge i førersetet med samme Elvestuen som fortsatt pådriver.

Jeg er stolt over å både være nordmann og dermed tilhøre et land som våger å gå i front for nødvendige tiltak som reduserer både klima- og miljøtrusselen.
Jeg er like stolt over å tilhøre et politisk parti som ikke har valgt å rope og skrike fra tribunen, men som tar ansvar ved å stille opp på fotballbanen der kampen foregår.

Som kjent er de beste spillere, dommere og trenere aldri nede på banen der kampen avgjøres. De beste sitter alltid på tribunen.

Ved pause leder Venstre 1-0. Til mye buing fra tribunen.

Vi skal også holde ut hele 2.omgang.

Fordi mine barnebarn fortjener det.

Legg inn en kommentar