Jeg må starte med å beklage. Jeg beklager at jeg igjen drar fram debatten fra 1999 om når tusenårskiftet egentlig fant sted (da vårt 2.tusenår ble avsluttet).
Var det 31.desember 1999 (slik VG og en rekke medier i Norge påsto og solgte ekstra mange aviser på)? Eller var det 31.desember 2000 slik noen av oss i det som den gang var et mindretall påsto?
Det ble etterhvert akseptert som et slags kompromiss at tidsregninga tilsa 31.12 2000, og at det var lov å juble for at det første sifferet ble endret fra 1 til 2. Derfor ble det satt ned “tusenårskomiteer”. Ikke for å markere noe som matematisk er riktig, men som kulturelt er noe spesielt.
Men nå er media i gang igjen. denne gangen snakker man å avslutte et tiår, og de hevder da at dette tiåret har sin siste dag i dag. Altså; tiåret som skal oppsummeres er det som startet 1.1.2010.
Det er feil dersom man tenker på tidsregning. På samme måte som dette tusenåret starter 1.1.2001, starter dette tiåret 1.1.2011. Og det avsluttes 31.12. 2020. Da er det gått 10 år.
Jeg hører noen protestere. Muligens de samme som blir provosert på sin runde dag av følgende hilsen:
” Gratulerer med 40 -årsdagen. Tenk, nå starter du på ditt 41. år!”
Barnet som ble født feirer ikke 0-årsdagen etter 12 måneder. 0-årsdagen finnes ikke. 0 er et punkt på aksen, ikke en tallverdi. Det lille barnet som ble født for et år siden, feier sin første bursdag som – nettopp; 1-åring.
“Tallet” 0 ble “oppfunnet” flere hundre år etter at vår tidsregning startet. Først av noen indiske matematikere ca 500 år etter Kristi fødsel. Deretter tok arabiske matematikere disse i bruk før de ankom vår verdensdel på 1200-tallet.
Så år 0 har aldri eksistert. Derfor starter alle ti-år i år X1, alle hundreår i X01 og alle tusenår i X001 (X = siffer fra 1 til 9).
Man må gjerne markere de ti siste årene med nyheter, popmusikk-vinnere, idrett og en rekke andre interessante sammenligninger og rangeringer. Men skriv det da. Ikke kall det for “dette ti-årets avslutning” når det er et år igjen.
Om media hører på meg?
Selvsagt.
Om de endrer begrepsbruken?
Nei.
Det ville betydd mindre salg av TV, radio og aviser.
Og mindre inntekter.
Også i forståelsen og presentasjonen av tidsregninga synes penger å påvirke svaret.
Godt nytt år i dette 9.året av dette ti-året 😉